Copyright 2022 - Powered by TechItEasy

Blue and White,

 

Παραλίες

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ 
Μια από τις διασημότερες παραλίες, που την προτιμούν οι Ελληνες ταξιδιώτες. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία του Αγίου Προκόπη, με πεντακάθαρα νερά και χρυσή αμμουδιά. Είναι οργανωμένη σε μεγάλο μέρος της με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Πίσω της υπάρχουν πολλά beach bar και ταβέρνες.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δημοφιλής παραλία δίπλα στη Χώρα. Αποτελεί την πρώτη επιλογή γι’ αυτούς που δεν θέλουν να αφήσουν την πόλη για να δροσιστούν. Εχει ρηχά νερά, είναι απάνεμη και είναι οργανωμένη με ομπρέλες κυρίως στα τμήματα που βρίσκονται τριγύρω από τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τις καφετέριες. Η νότια άκρη της παραλίας κατακλύζεται από τους σέρφερ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ 
Στον μεγάλο όρμο με τα πεντακάθαρα νερά και την τεράστια αμμουδιά βρίσκεται η παραλία με τις περισσότερες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις. Στο μεγαλύτερο τμήμα της έχει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα τουριστικά καταστήματα βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ η δυτική πλευρά συγκεντρώνει λιγότερο κόσμο, όμως χρειάζεται προσοχή μιας και τα νερά εκεί βαθαίνουν απότομα.

ΠΛΑΚΑ
Είναι η φυσική συνέχεια της Αγίας Αννας, αλλά το μήκος της είναι πολύ μεγαλύτερο. Ανήκει στις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, είναι οργανωμένη κατά τόπους με ομπρέλες και ξαπλώστρες, και κατά μήκος της υπάρχουν ταβέρνες και εστιατόρια. Πίσω από την αμμουδιά υπάρχουν μικροί λόφοι με αμμοθίνες που δημιουργούν εξωτικές εικόνες!

ΚΑΣΤΡΑΚΙ
Μικρός όρμος, με γαλήνια νερά, που θυμίζουν πισίνα. Θα πρέπει να πάτε νωρίς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις ελάχιστες ξαπλώστρες της παραλίας. Βρίσκεται πίσω από τη χερσόνησο της Μικρής Βίγλας και συνορεύει με την παραλία της Γλυφάδας.

ΑΛΥΚΟ
Είναι η χερσόνησος δίπλα στην τεράστια παραλία της Γλυφάδας, στα νοτιοδυτικά του νησιού, και κρύβει μερικές πανέμορφες αμμώδεις παραλίες, πίσω από συστάδες κέδρων. Είναι ανοικτή στους δυτικούς ανέμους και τα νερά της είναι συνήθως κρύα.

ΓΛΥΦΑΔΑ
Απέραντη αμμουδερή παραλία που δεν γεμίζει ούτε τον Αύγουστο! Βρίσκεται δίπλα από την παραλία του Καστρακίου και το δάσος των κέδρων στο Αλυκό. Θα τη βρείτε ακολουθώντας το δρόμο Χώρας - Αλυκού.

ΜΙΚΡΗ ΒΙΓΛΑ 
Η αμμώδης παραλία αποτελεί παράδεισο για αθλητές του windsurfing και ειδικά του kite surfing. Παρά τον δυνατό βοριά και τα κύματα, μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας θαυμάζοντας τις φιγούρες των έμπειρων αθλητών. Στην αμμουδιά καταλήγει χωματόδρομος από την Πλάκα και ασφαλτόδρομος από το Καστράκι.

ΠΥΡΓΑΚΙ
Ομορφη αμμώδης παραλία, πλάι στο Αλυκό. Είναι πολύ ήσυχη, αφού λίγοι επισκέπτες φτάνουν μέχρι εδώ. Απολαμβάνετε το μπάνιο σας έχοντας θέα στην Ηρακλειά και στην Ιο.

ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΥΣ
Κάτω από το κεδροδάσος στο Αλυκό υπάρχουν κρυμμένες μικρές θαυμάσιες αμμουδιές με καταπληκτικά τιρκουάζ νερά, στις οποίες συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά γυμνιστές. Είναι πολύ ήσυχες και εξωτικές με τους κέδρους και τις αμμοθίνες τους.

Η ΑΓΙΑΣΣΟΣ
Ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία της Αγιασσού από την ενδοχώρα (από Σαγκρί και Χαλκί) ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα και έτσι η αμμουδιά αποκτά όλο και περισσότερους επισκέπτες (η παράκτια διαδρομή από Πυργάκι παραμένει χωμάτινη). Με ρηχά διαυγή νερά, μεγάλη αμμουδιά και ένα μικρό αλλά σημαντικό υγροβιότοπο δίπλα της η Αγιασσός παραμένει ακόμη σχετικά ανέγγιχτη από την έντονη τουριστική ανάπτυξη. Στην παραλία θα βρείτε λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

 

ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Ο ναός του Διονυσου στα Υρια είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται μέσα στα Λιβάδια, κοντά στην πόλη της Νάξου. Το όνομά του δόθηκε από τους ντόπιους, οι οποίοι από παλιά είχαν δει τα ίχνη των αρχαίων τοίχων και τα έλεγαν τοιχογύρια, τα οποία με τον χρόνο παραφθάρηκαν σε γύρια και ύρια. Ο χώρος είναι λιτός, υπάρχουν λίγοι κίονες και ίχνη από τα παλιά τείχη. Διακρί­νονται επίσης λείψανα από τον αρχαίο χώρο εστίασης, όπου έτρωγαν οι προσκυνητές καθώς και το πρόπυλο και αρχαίο πηγάδι. Στην ίδια θέση αποκαλύφθηκαν 4 ναοί από τους οποίους ο ναός του Διονύσου είναι ο τελευταίος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ 
Ο αρχαιολογικός χώρος στα Υρια έχει διαμορφωθεί με καλαισθησία, με πλακόστρωτα δρομάκια, συκιές, ελιές και αμπέλια. Για την ανά­πλαση και τη διαμόρφωση ο ναός του Διονύσου (και ο ναός της Δήμη­τρας στο Γύ­ρουλα) πήραν το πρώτο βραβείο το 2003 από την Europa Nostra, την Πανευρω­παϊκή Ομο­σπον­­δία για την Πολιτιστική Κληρονομιά. (Ανοικτός 08:30-15:00, εκτός Δευτέ­ρας, τηλ. 22850 22725)

KITE SURFING 
Η Νάξος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής προορισμός για τους kite surfers. Οι αμμουδιές της βορειοδυτικής ακτής και το καλοκαιρινό, στρωτό μελτέμι δημιουργούν πολύ καλές συνθήκες. Η κορυφαία παραλία για kite surf είναι η Μικρή Βίγλα, ιδανική για αρχάριους και έμπειρους.

Ο αέρας είναι στρωτός και πολύ βολικός για άλματα και ωραίες πτήσεις πάνω από τις ανατολικές ακτές της Νάξου. Υπάρχουν ναυαγοσώστες και υπηρεσίες ασφαλείας καθώς και σκάφος διάσωσης. Απευθυνθείτε στο Flisvos Kitecentre, στη Μικρή Βίγλα (τηλ. 22850 75490, www.flisvos-kitecentre.com) για τα περαιτέρω. Τα παιδιά του κέντρου είναι εκπαιδευτές πιστοποιημένοι από το ΙΚΟ (International Kiteboarding Organization) και διοργανώνουν σχολεία, παρέχουν εξοπλισμό και άλλα πολλά.

f g t